Looptraining voor mensen met etalagebenen
Etalagebenen is de volksterm voor symptomatisch perifeer arterieel vaatlijden, ofwel claudicatio intermittens. Hierbij voeren de slagaders in de benen te weinig zuurstof aan voor de spieren die worden gebruikt bij het lopen. Dit komt omdat deze slagaderen vernauwd zijn. Een vernauwing ontstaat door slagaderverkalking. Het gevolg hiervan is pijn in de spieren van de kuit, het bovenbeen of de bil. Lopen gaat dan bijna niet meer.
Looptherapie in het kort:
– Vergroot de afstand waarop u zonder pijn kunt lopen.
– Het is belangrijk dat u het lopen blijft volhouden, neem de beslissing om de rest van uw leven structureel tijd in te ruimen voor looptraining.
– Lopen leidt in de meeste gevallen tot betere resultaten op lange termijn dan dotteren.
Werkwijze
Tijdens de intake worden uw klachten en met name uw (beperkte) bewegingsmogelijkheden besproken. Ook worden een aantal vragenlijsten afgenomen. Voor het vaststellen van uw maximale loopafstand en conditie doet u een test op de loopband.
Op basis van de resultaten van de looptest en uw klachtenpatroon wordt een persoonlijk trainingsschema opgesteld. De eerste weken wordt u intensief begeleid, zo’n 2 tot 3 keer per week. Het trainingsschema bestaat niet alleen uit lopen, maar ook uit fietsen, spierversterkende oefeningen en indien nodig aanpassing van het looppatroon. Daarna wordt de begeleiding langzaam afgebouwd en gaat u zelfstandig trainen.
Vergoeding
Vanaf 1 januari 2017 worden 37 behandelingen gesuperviseerde looptherapie (GLT) uit de basisverzekering vergoed voor patiënten met claudicatio intermittens (etalagebenen) die een verwijzing van de huisarts of specialist hebben. Dit wil zeggen dat deze groep patiënten geen aanvullende verzekering nodig heeft om een traject fysiotherapie vergoed te krijgen. Voor meer informatie zie www.claudicationet.nl
Komt u in aanmerking voor gesuperviseerde looptraining bij claudicatio intermittens of wilt u meer informatie, vraag dan naar Renske van den Berg. Aangesloten bij caludicationet.