5 tips tegen nek- en rugklachten bij het werken achter een computer

Werkt u veel achter een computer en heeft u wel eens last van nek- of rugklachten? Hieronder staan 5 tips om nek- en rugklachten te voorkomen.

1. Neem elke 30 minuten een korte pauze om te bewegen.  Lang achter elkaar in één houding zitten kan problemen geven. Om dit te voorkomen is bewegen de oplossing. Door even kort een rondje te lopen, wordt de houding waarin u zit te werken even onderbroken en kunnen de spieren zich kort ontspannen.

2. Creëer een juiste werkplek. Een goed ingerichte werkplek kan problemen voorkomen. Let op de onderstaande punten:  – De bovenrand van het beeldscherm moet op ooghoogte zijn. – De onderarmen maken een horizontale lijn met het werkblad. – Gebruik een goede bureaustoel waarbij de knieën een hoek maken van 90 graden en de voeten op de grond staan. De ellenbogen maken een hoek van 90 graden als ze op de leuning rusten. – Zorg voor voldoende licht op de werkplek. Dit voorkomt dat je naar het beeldscherm gaan buigen.

3. Blijf een actieve houding houden. Het doorzakken en het zitten met een bolle rug tijdens het werken kan voor lage rug klachten zorgen. Om dit te voorkomen moet je proberen een actieve houding te hebben tijdens het werken. Zit recht op, schouders laag en borst iets vooruit.

4. Doe oefeningen voor de rug en nek. Bewegen is goed voor de spieren, helemaal als u lang zit te werken. Met de volgende oefeningen ontspant u de nek en rug even zodat u daarna weer fris verder kan werken.   – Draai het hoofd 10x naar links en rechts (nee schudden). – Beweeg het hoofd 10x op en neer (ja schudden). – Draai de schouder 5x naar achteren en 5x naar voren. – Draai met het bovenlichaam 10x naar links en rechts – Hef de knieën 10x

5. Ga na het werken lekker sporten. Om helemaal te ontspannen na het werken is sporten natuurlijk het aller belangrijkst. Niet alleen bent u bezig met het verbeteren van de lichamelijke conditie, maar ook mentaal is sporten zeer goed voor u. Zoek een sport waar u plezier in heeft of ga lekker samen sporten met iemand. Hierdoor ontspan je even en kun je de volgende dag weer uitgerust aan het werk.

Heeft u nek- en rugklachten gekregen? Neem dan contact op met een van onze specialisten bij het MTC-Statenkwartier!